Круглий стіл: «Made in Kiev: Пріоритети інноваційного розвитку 2012»

_MG_2176

24 жовтня 2011 року відбувся круглий стіл на тему: «Made in Kiev: Пріоритети інноваційного розвитку 2012», організаторами якого виступили Київська міська державна адміністрація та оргкомітет Всеукраїнського конкурсу «Інноваційний прорив 2011. Рік інформаційних технологій». Цього року конкурс проходить під егідою Олександра Кардакова та за підтримки КМДА.

На круглому столі були розглянуті питання створення умов для розвитку інновацій в Києві, необхідність проведення технологічних реформ, створення законодавчих услвоіях для розвитку ІТ-індустрії в Україні, а також динаміка інноваційного процесу на прикладі конкурсу «Інноваційний прорив 2009-2011».

Заступник голови КМДА Руслан Крамаренко заявив, що сьогодні в Києві розроблена «Стратегія розвитку міста до 2025 року», яка передбачає створення умов для розвитку інновацій та інвестицій в місті. «Ми, відповідно до Стратегії розвитку Києва до 2025 року, визначили 8 пріоритетів. Одним з них є «Зроблено в Києві» та планується протягом наступних 14 років залучити в економіку міста близько 82 млрд євро інвестицій». Руслан Крамаренко підкреслив, що в Києві планується побудувати ІТ-інкубатор поруч з КПІ та Київським національним університетом ім. Т.Г. Шевченко. Це також стало додатковою причиною, по якій КМДА прийняло рішення підтримати конкурс «Інноваційний Прорив-2011. Рік інформаційних технологій».

«Ми підтримуємо цю ініціативу, оскільки ІТ-технології застосовні в усіх галузях міського господарства — в житлово-комунальному, енергозбереженні, дорожньому будівництві та рекламі. І ми готові разом з учасниками конкурсу реалізовувати важливі для Києва проекти», — заявив він.

Виступаючи на круглому столі, генеральний партнер конкурсу, голова наглядової ради компанії «Октава Капітал», засновник компаній «Інком» і «Датагруп» Олександр Кардаков, Залишаючи коментар необхідність проведення в Києві і в Україні технологічних реформ, заявив: «Для Києва розроблена дійсно тямуща стратегія . Зараз найголовніше створити умови для її реалізації. Зокрема змінити підхід щодо використання і створення інформаційних систем. Замість того, щоб в звичний спосіб плодити нові системи, які ніяк не стикуються зі старими, потрібно продумати план інтеграції та стандарти як для вже існуючих, так і для майбутніх систем з метою ув’язки і гармонійної роботи платформи в цілому ». Олександр Кардаков є активним інвестором ІТ-ринку і підтримує проведення в Україні конкурсу «Інноваційний прорив», який цього року сфокусований саме на секторі інформаціоннних технологій. Олександр Кардаков також звернув увагу на призовий фонд проекту і зазначив, що в конкурсі буде два призи – поїздка в Кремнієву (Силіконову) долину і можливість для розробника знайти потенційного інвестора для проекту.

Безпосередньо про сам конкурс в контексті розвитку інновацій в Україні на круглому столі розповіла генеральний директор компанії-організатора Global Management Challenge Анна Дегтерьова. У своєму виступі вона подякувала КМДА та Олександра Кардакова за підтримку конкурсу та зазначила, що цього року участь у конкурсі взяли вже 116 проектів. І зазначила, що основною проблемою є високий середній вік учасників конкурсу, а це близько п’ятдесяти років, і низьку активність молоді. «Сьогодні ми бачимо таку тенденцію: вчених стає менше, необхідно готувати молодь». Анна Дегтерева виступила з ініціативою створення з 2012 року в Києві навчальної програми і залучення школярів і студентів в інноваційний процес з метою «розвитку інтелектуального потенціалу країни» та проведення щорічних виставок робототехніки. «Ми почнемо з Києва, ми готові працювати з усіма 600-та школами міста, а потім хотіли б розповсюдити цей досвід на всю Україну», — заявила вона. Було заявлено, що такі виставки планується проводити в Києві, починаючи з 2012-го року.

Ведучим круглого столу виступив головний редактор ділового тижневика «Експерт Україна» Андрій Блінов. На завершення круглого столу він подякував учасникам за динамічну дискусію і зазначив, що за своєю інформаційної насиченості це був один з кращих круглих столів по заданій темі.

Поділитися: